Długowieczna, niewymagająca w uprawie roślina, której owoce dojrzewają już pod koniec maja lub na początku czerwca. Jagoda kamczacka jest dość plenna – z jednego krzaczka możemy zebrać nawet do około 2 kilogramów słodkich bądź słodko-kwaśnych, soczystych owoców, które w smaku przypominają leśne jagody. Co można z nimi zrobić? Możliwości jest mnóstwo! Możecie je jeść na surowo, dodać do deserów, jogurtów i koktajli, wykorzystać do różnego rodzaju przetworów, np. konfitur albo po prostu zamrozić i delektować się nimi zimą.
Prozdrowotne właściwości jagody kamczackiej
Choć w Polsce uprawia się ją jeszcze stosunkowo rzadko, to zdecydowanie warto się nią bardziej zainteresować. Tam skąd pochodzi, czyli w Północno-Wschodniej Azji, owoce wiciokrzewu są niezwykle cenione za zawarte w nich bogactwo witamin (A, B i C), związków fenolowych o działaniu przeciwutleniającym oraz kwasów organicznych wspomagających pracę jelit. Nic dziwnego, że często wykorzystuje się je w tradycyjnej medycynie naturalnej, a i u nas pojawiają się w sklepach ze zdrową żywnością. Zapraszamy do zapoznania się z informacjami o każdej z dostępnych u nas odmian!